Gemeentelijke subsidies

Een groendak is een soort dakbedekking dat bestaat uit vegetatie. Eigenlijk is er geen limiet tot wat je kunt planten en wat niet. Er zijn verschillende soorten groendaken en door er een aan te laten leggen op jouw woning of gebouw kun je meteen van een groot aantal voordelen gebruik gaan maken. En deze hebben niet alleen met het uiterlijk te maken, alhoewel je met een groendak zeker een interessant ontwerp in huis haalt. Hier lees je over deze voordelen, de prijzen van groendaken, over de gemeentelijke subsidies die hiervoor afgegeven worden en van welke andere financiële steun je gebruik kunt maken. Als laatste vind je een aantal tips waarmee je de kosten voor je groendak laag kunt houden.

De voordelen van groendaken

Behalve esthetische voordelen, zijn er ook een aantal praktische eigenschappen die een groendak met zich meebrengt. Een groendak werkt namelijk ook isolerend, zowel van temperatuur als van geluid. Als het dak goed is aangelegd, kan hij zeker 60 jaar meegaan, omdat de vegetatie het onderdak beschermt tegen lekkage en de invloeden van het weer. Met een groendak filter je de lucht om je heen en wordt er meer koolmonoxide de lucht in gebracht.

Extensieve en intensieve groendaken

Alhoewel er vele verschillende soorten groendaken zijn, worden ze over het algemeen ingedeeld in de groepen extensief en intensief. Extensieve groendaken zijn ontworpen om je dak te isoleren en te beschermen. Deze hebben niet veel diepte nodig en worden vooral beplant met mos, vetplanten, kruiden, bloemen, sedum of een combinatie hiervan. Het onderhoud aan deze daken is miniem en behalve twee keer per jaar het onkruid wieden heb je er verder weinig omkijken naar. Intensieve groendaken, aan de andere kant, worden ook wel daktuin genoemd en dat is precies wat ze zijn. Je creëert er extra ruimte mee waar je kunt zitten, tuinieren en zelfs een groentetuin aan kunt leggen. Heb je zelf geen tuin, dan is dit een goede manier om toch de mogelijkheid te hebben om buiten te zijn. Je kunt bomen planten, struiken en een grasveld. Intensieve daken zijn echter zwaar, dus hebben en sterke dakconstructie nodig en wegen ze boven de 200 kilo per vierkante meter dan zal je hier ook een vergunning voor aan moeten vragen.

De kosten

Groendaken zijn over het algemeen duurder dan andere typen dakbedekking, maar je isoleert tegelijkertijd je dak en ze gaan langer mee. Al met al is een groendak dus per vierkante meter vrij goedkoop. Je kunt besparen op je energiekosten in de winter, en in de zomer zal je huis langer koel blijven, omdat de zon het onderdak niet kan bereiken. De kosten voor een groendak worden weergegeven in de onderstaande tabel, inclusief BTW en installatie.

 

Type groendak / materiaal Prijs per m2
Extensief groendak €60 – €90
Intensief groendak €130 – €160
EPDM dakbedekking €50 – €60

 

Gemeentelijke subsidies

Omdat groendaken duurzaam zijn en vooral in de stad de lucht reinigen van vervuiling van auto’s en ander verkeer, hebben tientallen gemeentes in Nederland besloten particulieren die groendaken aanleggen te steunen middels een subsidie. De regels hiervoor verschillen per gemeente en sommige gemeentes gebruiken hun geld om andere duurzame maatregelen te subsidiëren. De beste manier om uit te vinden of jij hiervoor in aanmerking komt is door naar je gemeentehuis te gaan en dit na te trekken.

Andere financiële steun

Ben je een ondernemer en wil je op je zakelijke gebouw een groendak plaatsen, dan kun je een aanvraag indienen bij de MIA/Vamil. En wil je een extensief groendak laten plaatsen, dan betaal je geen 21 procent, maar 6 procent over de materialen en de arbeidskosten. Dit vervalt als je het groendak zelf aan gaat leggen. Als laatste kun je ook gebruik maken van een groene lening om je project te financieren. Deze betaal je terug met een laag rentepercentage en goede voorwaarden.

Nog meer geld besparen?

Het laten aanleggen van een groendak heeft dus vele voordelen, maar toch moet je een investering doen om dit te kunnen realiseren. Hier vind je een paar tips waarmee je deze kosten laag kunt houden.

  • Kies een plaatselijke aannemer: heb je een goede aannemer gevonden die in jouw buurt gevestigd is? Dan kun je besparen op de voorrijkosten en op de transportkosten van de materialen.
  • Kwantumkorting: vaak geldt, hoe groter het oppervlak dat je kunt aanbieden, hoe gunstiger de prijs per vierkante meter. Vraag dus aan de buren of die misschien interesse hebben in een groendak, zodat je je projecten samen aan kunt bieden.

Gebruik onze vergelijkingstool en bespaar nog meer

Naast subsidies, BTW-tarieven, lagere stookkosten en groene leningen, kunnen wij je ook helpen met geld besparen op je project. Als je je postcode en een omschrijving van je klus in onze vergelijkingstool invult, wordt je in een korte tijd voorzien van een aantal offertes van aannemers uit jouw omgeving. Zo draag je er zorg voor dat je meerdere opties hebt bekeken voordat je besluit met wie je in zee wilt gaan. Deze service is volledig vrijblijvend, maar kan je wel een stapje dichter in de richting brengen van een nieuw groendak.

Wat kost een groendak precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.