Groendak gewicht

Als je van plan bent een groendak aan te laten leggen, dan zal je een aantal keuzes moeten maken. De begroeiing is hier één van. Er zijn verschillende soorten groendaken, met verschillende samenstellingen van planten, struiken of zelfs bomen. Eén van de voorwaarden is dat je dakconstructie dit gewicht wel moet kunnen tillen. Hier lees je over de voordelen van groendaken, het gewicht en prijs en hoe je de kosten voor een nieuw groendak laag kunt houden.

Waarom een groendak?

Een groendak is natuurlijk erg mooi om te zien, maar hier houden de voordelen niet op. Groendaken zijn namelijk ook gezond en goed voor het milieu. Ze maken extra koolmonoxide aan en hebben een isolerende (zowel van warmte als geluid) werking. Dat betekent dat je minder hoog hoeft te stoken om je huis warm te houden en dat je CO-uitstoot naar beneden gaat. Daarnaast gaan groendaken erg lang mee, zeker 60 jaar, omdat de begroeiing de constructie eronder beschermt van weersinvloeden en uv-straling. Lekkages en beschadigingen zullen dus minder snel voorkomen.

De prijs en het gewicht

De prijs van een groendak wordt vaak bepaald door het soort vegetatie dat je laat aanleggen en de dikte van de lagen. De onderstaande tabel geeft de kosten en het gewicht weer per vierkante meter van een aantal verschillende soorten groendaken.

 

Soort groendak Gewicht per m2 Prijs per m2
Extensief groendak 70 – 110 kg €60 – €90
Biodiversiteitsdak 100 – 140 kg €75 – €100
Solar sedum 120 – 140 kg €80 – €100
Groentedak 150 – 600 kg €85 – €110
Intensief groendak > 200 €130 – €160

 

Extensieve groendaken

Extensieve groendaken zijn het lichtst en het goedkoopst. Deze daken bevatten vaak vetplanten en mossen en zijn niet bedoeld om te betreden. Ze vormen een dunnere laag, hebben erg weinig onderhoud nodig en zijn echt alleen bedoeld als dakbedekking.

Biodiversiteitsdak

Biodiversiteitsdaken zijn extensieve groendaken met een doel. Deze bevatten meerdere planten die bijvoorbeeld vlinders kunnen aantrekken of die bijen kunnen voorzien van nectar. De begroeiing is zo samengesteld dat er een maximale biodiversiteit wordt bereikt.

Solar sedum

Een solar sedum dak is een extensief groendak speciaal ontworpen om je zonnepanelen beter te laten presteren. Dit komt doordat met een solar sedum dak de temperatuur op je dak daalt, waardoor het rendement van je panelen omhoog gaat.

Groentedak

Dit daktype is speciaal geschikt voor mensen die graag hun eigen groente willen verbouwen, maar hier geen ruimte voor hebben. Deze daken kunnen erg zwaar zijn, dus soms heb je een sterkere constructie nodig, maar kan een gezin voorzien van vers onbespoten eten. Je kunt groenten, kruiden, fruitstruiken en -bomen plaatsen.

Intensief groendak

Een intensief groendak is de duurste optie, maar hiermee krijg je een extra tuin op je dak. Je kunt hier grassen, struiken, kruiden en bomen op planten en de tuin is begaanbaar wanneer je wilt. Je hebt wel meer onderhoud, het kan zijn dat de dakconstructie moet worden versterkt en er dat er een bouwvergunning nodig is.

Geld besparen op je groendak

Het aanleggen van een groendak is dus zeker een goede en interessante investering. Je kunt geld terugverdienen om de isolatiewaarde, je verbetert de lucht en het milieu om je heen en je voegt waarde toe aan je huis. Echter, je moet het geld hiervoor wel eerst neerleggen. Hier vind je een aantal tips waarmee je de kosten laag kunt houden.

  • Financiële hulp: omdat groendaken een positief effect hebben op het milieu, zijn er tientallen gemeentes die hier een subsidie voor ter beschikking hebben gesteld. Je doet er goed aan dit te controleren voor jouw woonplaats.
  • BTW: je kunt ook gebruik maken van een lager BTW tarief als je een extensief groendak laat plaatsen door een aannemer. Dit geldt niet voor intensieve daken.
  • Een energielening: als je het geld niet hebt kun je gebruik maken van een energielening om je project te financieren. Dit geld betaal je met een klein rentepercentage en onder goede voorwaarden terug. Je moet het wel aantoonbaar investeren in een milieuvriendelijke maatregel.
  • Kies een lokale aannemer: op die manier bespaar je aanzienlijk op de voorrijkosten en kun je ze soms zelfs compleet vermijden. Daarnaast steun je zo de plaatselijke economie en kun je gebruik maken van alle handige regionale kennis en contacten.

Begin hier met plannen

Ben je geïnteresseerd in een groendak en wil je graag in contact gebracht worden met een bedrijf die dit voor jou kan verwezenlijken? Gebruik dan onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool. Deze tool kan binnen een korte tijd een aantal offertes voor je verzorgen die je vervolgens kunt bekijken en vergelijken. Je vult simpelweg je postcode in en een omschrijving van je klus, en de tool doet de rest. Dit bespaart je een boel werk, maar geeft je wel de mogelijkheid om zonder verplichtingen een aantal opties te zien. Zo kun je de aannemer kiezen die jou de beste prijs/kwaliteit verhouding geeft. Alleen door meerdere mogelijkheden te bekijken kun je tot een goed doordachte beslissing komen wat betreft jouw nieuwe groendak.

 

Wat kost een groendak precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.