Kosten aanleg groendak

Groene daken zijn vandaag de dag een erg trendy manier om je huis te bekleden. Door je dak te beplanten met vegetatie zal je een echte blikvanger creëren die zeker een goede indruk achter zal laten bij bezoekers. Maar naast het esthetische voordeel zijn groendaken ook erg praktisch. Hier lees je hoeveel je moet betalen voor een nieuw groendak, over de soorten groendaken en wat de voordelen zijn. Als laatste kun je een aantal tips vinden waarmee je de kosten laag kunt houden.

De prijzen

Ten eerste de prijzen, zodat je meteen weet waar je mee te maken krijgt. In de onderstaande tabel vind je deze voor de twee meest voorkomende soorten groendak. Dit is inclusief aanleg, arbeidskosten, materiaal en BTW.

 

Type groendak / materiaal Prijs per m2
Extensief groendak €60 – €90
Intensief groendak €130 – €160
EPDM dakbedekking €50 – €60

 

Extensieve groendaken

Extensieve groendaken zijn daken waar je weinig onderhoud aan hebt. Deze worden veelal beplant met vetplanten of mos, maar je kunt ook voor kruiden, heide of bloemen kiezen. Het enige dat je moet doen is af en toe het onkruid wieden. Extensieve groendaken worden ook wel vegetatiedaken genoemd en zijn niet bedoeld voor gebruik.

Intensieve groendaken

Intensieve groendaken, aan de andere kant, worden ook wel tuindaken genoemd en als de infrastructuur het toelaat kun je deze gebruiken als tuin. Intensieve daken kunnen struiken, bomen en grasvelden bevatten, en terrassen, zodat je erin kunt zitten of tuinieren. Je zou zelfs een groentetuin kunnen aanleggen op je dak. Hiervoor moet je dak natuurlijk wel stevig genoeg zijn en het aanleggen van intensieve daken is daarom ook een stuk arbeidsintensiever en duurder. Met een intensief groendak creëer je dus extra bruikbare buitenruimte.

Het onderdak

Groendaken kunnen zowel op platte als op schuine daken worden aangelegd, maar hebben wel een goede ondergrond nodig. Vaak wordt dit gedaan met EPDM dakbedekking. Deze beschermt het onderdak van de begroeiing en zorgt ervoor dat het water goed kan worden afgevoerd. Heb je nog geen geschikt onderdak, dan krijg je deze kosten er dus nog extra bij.

De voordelen van een groendak

Naast mooi is een groendak ook erg praktisch. Zo gaat het minstens 60 jaar mee, omdat de begroeiing het onderdak beschermt tegen lekkages en de invloeden van het weer. Ook uv-straling zal je dak niet kunnen beschadigen. Een groendak werkt ook isolerend, zowel van geluid als van warmte. Zo kan je woning in de winter beter warm blijven, maar in de zomer kunnen de zonnestralen er niet voor zorgen dat je woning te heet wordt. Groene daken zorgen ook voor extra koolmonoxide in de lucht, wat positief is voor je gezondheid.

Subsidies en financiële steun

Tientallen gemeentes in Nederland hebben een subsidie voor het aanleggen van groendaken beschikbaar gesteld. Dit is meestal een bedrag per vierkante meter. In Rotterdam krijgen particulieren bijvoorbeeld €25 per vierkante meter terug. Landelijk is er geen subsidie beschikbaar, maar als je wilt weten of jij voor de gemeentelijke subsidie in aanmerking komt, kun je dit nagaan bij je gemeentehuis. Voor bedrijven is er financiële hulp via de MIA/Vamil.

Lager BTW-percentage

Voor het aan laten leggen van extensieve groendaken is er een lager BTW-tarief van kracht. In plaats van 21 procent, betaal je maar 6 procent over de materialen en de aanleg. Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo moet het een privéwoning betreffen die minstens 5 jaar in gebruik is. Ook mag je het groendak niet zelf aanleggen, dit moet worden gedaan door een ondernemer als je hier gebruik van wilt maken. Intensieve groendaken vallen hier niet onder.

Andere manieren om geld te besparen

Hier vind je nog een paar tips die je kunt gebruiken om de uitgaven voor een nieuw groendak in bedwang te houden.

  • Energielening: voor het treffen van milieuvriendelijke maatregelen, kun je een energielening of groene lening afsluiten. Als je het geld gebruikt om je groendak mee te financieren kun je gebruik maken van een lager rentepercentage en goede voorwaarden.
  • Doe het zelf: je kunt een intensief groendak ook zelf aanleggen. Wil je dit doen voor een extensief groendak dan kun je niet gebruik maken van het lagere BTW-tarief. Durf je dit toch niet aan, dan kun je ook aanbieden om te helpen of het oppervlak voorbereiden voor de komst van de aannemer.
  • Groter is goedkoper: door een groter oppervlak aan te bieden kun je een betere prijs krijgen per vierkante meter. Misschien hebben de buren ook interesse of heb je nog een schuur met een dak die aan vervanging toe is.

Vergelijk offertes en bespaar nog meer

De planning voor je nieuwe groendak begint hier. Gebruik onze vrijblijvende vergelijkingstool en ontvang een aantal offertes die je kunt inzetten bij het plannen van je klus. Je vult je postcode en geeft een omschrijving door en de tool doet de rest. Zo kun je eerst een aantal opties bekijken zodat je degene kunt kiezen die jou de beste prijs/kwaliteit verhouding geeft en je kunt overgaan op het aanschaffen van je nieuwe groendak.

 

Wat kost een groendak precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.