Kosten extensief groendak

Vind je het belangrijk om een bijdrage te doen aan een beter milieu of ben je op zoek naar dakisolatie? En wil je ook graag een nieuw dak dat mooi en uniek is? Dan kun je een groendak overwegen. Deze kan zowel op een schuin dak als op een plat dak worden aangelegd en worden vaak onderverdeeld als intensief- of extensief groendak. Hier kun je lezen hoeveel je betaalt voor een nieuw extensief groendak, hoe je hulp kunt krijgen om dit te bekostigen en ook hoe je de kosten zo laag mogelijk kunt houden.

Wat is een extensief groendak?

Groendaken zijn daken die met vegetatie zijn bedekt in plaats van bijvoorbeeld dakpannen of riet. Extensieve groendaken kenmerken zich doordat ze weinig onderhoud nodig hebben en dat ze vaak uit kleine planten bestaan, zoals mos en vetplantjes. Met een extensief groendak isoleer je je dak, bescherm je je dak en geef je je woning een uniek uiterlijk. Je kunt het dak echter niet betreden, alleen om het onkruid te wieden. Het tegenovergestelde van een extensief groendak is een intensief groendak, ook wel daktuin genoemd. Deze zijn een stuk duurder, maar kun je ook begaan en gebruiken als buitenruimte en tuin. Hier kun je bomen, struiken, decoratie en ook grasvelden vinden. Het onderhoud is daarom ook aanzienlijk intensiever.

De kosten voor een extensief groendak

Laat je een extensief groendak aanleggen, dan betaal je iets meer dan voor andere soorten dakbedekking. Echter, hier krijg je een dak voor terug die gemiddeld 60 jaar meegaat (langer dan de meeste andere soorten dakbedekking), die geïsoleerd is, zodat je bespaart op je stookkosten en die je dakconstructie beschermt. De prijs per jaar is over het algemeen aardig gelijk met de gemiddelde prijs voor dakbedekking. De onderstaande tabel geeft de kosten weer, inclusief BTW, arbeid en materialen.

 

Type groendak / materiaal Prijs per m2
Extensief groendak €60 – €90
EPDM dakbedekking €50 – €60

 

Welke factoren bepalen de prijs?

De prijs per vierkante meter wordt vooral bepaald door het soort dakbedekking er op je huidige dak ligt. Is dit al EPDM, dan hoef je dit niet extra aan te laten leggen. Heb je echter geen geschikte onderlaag die je dak waterdicht maakt, dan zal je hier ook in moeten investeren. Daarnaast zal de prijs per vierkante meter voor kleinere oppervlakten hoger liggen, dan wanneer je een groot oppervlak aan kunt bieden. En als laatste zijn er ook verschillende soorten extensieve groendaken, zoals een biodiversiteitsdak, een sedumdak of een kruidendak, wat allemaal invloed heeft op de uiteindelijke prijs.

Lagere BTW

Wil je graag een biodiversiteitsdak of een extensief groendak laten plaatsen, dan kan het zijn dat je voor een lager BTW-tarief in aanmerking komt. Een van de voorwaarden is bijvoorbeeld dat het een privéwoning moet betreffen die minstens 5 jaar in gebruik is. Ook is het belangrijk dat je het aanleggen van je dak laat doen door een aannemer en niet zelf. Als je aan de voorwaarden voldoet, betaal je maar 6 procent BTW, in plaats van 21 procent. Dat scheelt dus 15 procent op de totaalrekening.

Gemeentelijke subsidie

Veel gemeentes hebben ook een subsidie beschikbaar gesteld voor iedere particulier die een groendak wil laten plaatsen. Dit kan oplopen tot €30 per vierkante meter. Niet elke gemeente ondersteunt groendaken, dus je zal dit goed moeten navragen bij je gemeentehuis. Landelijk is er op dit moment geen subsidie beschikbaar. Ondernemers die een groendak laten plaatsen kunnen geld terugvragen via de MIA/Vamil.

Geld besparen op je extensieve groendak

Naast de subsidies en het lagere BTW-tarief, zijn er ook nog andere manieren waarmee je de uitgaven voor een nieuw groendak laag kan houden.

  • Doe het zelf: het is mogelijk zelf je extensieve groendak aan te leggen. Hou er rekening mee dat je dan wel volledig BTW betaalt. Durf je dit niet aan, dan kun je ook geld besparen door het dak alvast voor te bereiden op de komst van de aannemer, door te helpen met kleine klusjes tussendoor en door op te ruimen achteraf.
  • Groene lening: je kunt ook geld lenen van verschillende instanties met een groene- of energielening die speciaal bedoeld is om milieu verbeterende maatregelen te financieren. Je hebt dan een aanzienlijk lager rentepercentage en schappelijke voorwaarden.
  • Een plaatselijke aannemer: kun je een geschikte aannemer vinden in je eigen regio? Dan kun je de voorrijkosten vermijden of minimaliseren.

Bespaar ook door het opvragen van offertes

Ben je geïnteresseerd in een groendak en is het tijd om de planning te beginnen, dan kunnen wij je hier alvast een handje mee helpen. Door je postcode in te vullen in onze vergelijkingstool, zowel als een omschrijving van je wensen, kan je binnen een korte tijd een aantal offertes verwachten van bedrijven uit jouw regio. Je bent nergens toe verplicht en deze dienst is gratis, zodat je snel en makkelijk kunt achterhalen wat er voor jou op de markt geboden kan worden. Deze offertes neem je mee in je vergelijkingen, zodat je tot een weloverwogen beslissing kunt komen wat betreft jouw nieuwe extensieve groendak.

 

Wat kost een groendak precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.