Kosten intensief groendak

Het aanleggen van een groendak is in vele situaties een zeer goed idee. Niet alleen staat het mooi, er zitten ook een groot aantal praktische voordelen verbonden aan het plaatsen van een groendak op je gebouw. Je hebt veelal de keuze uit intensieve- en extensieve groendaken. Hier lees je over de kosten van intensieve groendaken, welke factoren deze prijs beïnvloeden en hoe je de kosten laag kunt houden.

Wat is een intensief groendak?

Een groendak is een dak die niet wordt belegd met dakpannen of riet, maar met levende vegetatie. Een intensief groendak wordt ook wel een daktuin genoemd en kan ook echt als tuin gebruikt worden. Je kunt hier bomen vinden, vijvers, struiken of gras en het fungeert eigenlijk als een extra stuk buitenruimte. Een intensief groendak kun je laten ontwerpen door een tuinarchitect. Het tegenovergestelde van een intensief groendak is een extensief groendak. Deze bestaat uit mossen, vetplanten en andere lage soorten begroeiing en is niet bedoeld om te betreden.

De kosten

De kosten voor een intensief groendak zijn hoog. Je leest zo waarom, maar eerst een overzicht van wat deze zijn per vierkante meter. Alle bedragen in de onderstaande tabel zijn inclusief BTW en installatie.

 

Type groendak / materiaal Prijs per m2
Intensief groendak €130 – €160
EPDM dakbedekking €50 – €60

 

De prijs wordt bepaald door de kwaliteit van je dakconstructie, een eventuele vergunning die nodig kan zijn en het BTW-tarief.

De dakconstructie

Een intensief groendak kan erg zwaar zijn. Als je bomen wilt laten plaatsen, dan heb je een dikke laag met aarde nodig. Dit houdt water vast en kan makkelijk meer dan 200 kilo per vierkante meter wegen. Daarvoor heb je een goede dakconstructie nodig en is het vaak zo dat deze moet worden aangepast en versterkt voordat intensieve het groendak kan worden gelegd. Ook komt hier vaak EPDM-dakbedekking overheen om het dak waterdicht te maken.

Vergunningen

Voor elk groendak dat meer dan 200 kilo weegt per vierkante meter, of dat een dikkere substraat laag heeft dan 20 centimeter moet eerst een vergunning worden aangevraagd voordat je tot de werkzaamheden over kunt gaan. De meeste intensieve groendaken hebben dit nodig, terwijl extensieve groendaken veelal vergunningsvrij kan worden geplaatst.

BTW

Over het aanleggen van een extensief groendak of een biodiversiteitsdak betaal je een lager BTW-tarief. Laat je dit doen door een aannemer en is je woning meer dan 5 jaar in gebruik, dan betaal je geen 21 procent, maar 6 procent BTW. Voor intensieve groendaken gaat dit echter niet op en betaal je gewoon de volledige belasting. Daarom is het verschil in prijs per vierkante meter ook aanzienlijk.

Het is niet allemaal slecht

De prijs voor een intensief groendak loopt snel op als je een vergunning aan moet vragen, je dakconstructie moet laten versterken en je niet voor een lagere BTW in aanmerking komt. Echter, je kunt voor een intensief groendak wel een subsidie krijgen in tientallen gemeentes in Nederland. Of jij hiervoor in aanmerking komt, zal je na moeten vragen bij je gemeentehuis, maar soms kan de vergoeding oplopen tot €30 per vierkante meter. Daarnaast kun je je intensieve groene dak ook financieren met een groene lening. Deze leningen betaal je terug met een erg laag rentepercentage en uitstekende voorwaarden, mits je het geld besteedt aan het milieuvriendelijker maken van je woning.

Bespaartips

Helaas is het dus nog steeds vrij duur om een intensief groendak aan te leggen. Je krijgt hier echter een extra stuk buitengrond voor terug waar je veel gebruik van kunt maken. Ook gaan groendaken erg lang mee, gemiddeld 60 jaar, langer dan de meeste andere dakbedekking. Hier vind je een aantal tips waarmee je kosten op de aanleg van een intensief groendak kunt besparen.

  • Neem een regionale architect/aannemer: als je al je mankracht zo plaatselijk mogelijk probeert te zoeken, zal je minder voorrijkosten hoeven te betalen en ook de transportkosten kunnen lager uitvallen.
  • Grotere klus: hoe groter het oppervlak je laat beplanten, hoe goedkoper de gemiddelde prijs per vierkante meter. Je kunt altijd aan je buren vragen of zij ook een groendak willen laten plaatsen en de klus samen aanbieden.
  • Overweeg extensief: een extensief groendak kost gemiddeld €60 – €90 per vierkante meter. Dit is aanzienlijk lager, plus dat je geen vergunning hoeft aan te vragen of je constructie moet laten versterken. En extensieve groendaken kun je misschien niet betreden, maar zullen ook zeker uitblinken door hun uniekheid.

Bespaar met onze vergelijkingstool

Wil je zelf een goede indicatie krijgen van hoeveel je zal moeten betalen voor jouw nieuwe groendak? Dan kun je dit hier makkelijk achterhalen. Open onze vergelijkingstool, vul je postcode in en geef een omschrijving van je situatie en wensen, en de tool gaat doelgericht op zoek naar een aantal offertes. Deze zal je in een korte tijd in je inbox ontvangen. Het bekijken van de offertes verplicht je nergens toe, maar geeft je wel een goede indicatie van wat er voor jou op de markt beschikbaar is. Zo kun je beginnen met plannen voor je intensieve groendak en kun je met onze hulp tot een weloverwogen beslissing komen.

 

Wat kost een groendak precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.