Groendak kosten schuur

Groendaken zijn tegenwoordig een trendy toevoeging aan je woning. Maar naast dat ze natuurlijk erg mooi zijn, zijn er nog een groot aantal praktische redenen waarom het laten aanleggen ervan een goed idee is. Je kunt een groendak plaatsen op zowel schuine- als platte daken en op elk gebouw dat je wilt, inclusief de schuur. De enige voorwaarde is dat de constructie het dak kan tillen. Hier lees je over de kosten voor een groendak op je schuur (prijs per vierkante meter), kun je ook vinden welke financiële hulpmiddelen er zijn om dit te bekostigen en krijg je een aantal tips waarmee je de kosten laag kan houden.

Waarom een groendak?

Een groendak is een dakbedekking gemaakt van vegetatie. Dit kan van alles zijn, van kruiden tot groenten en van gras tot bomen. Eigenlijk is er niks wat niet op een dak geplant kan worden, als de ondergrond maar stevig genoeg is. Na plaatsing zal een groendak beginnen met het filteren van je buitenlucht en het toevoegen van koolmonoxide. Ook is je dak meteen geïsoleerd, en zal je schuur in de zomer koeler blijven en in de winter warmer. De vegetatie beschermt je dak ook van lekkages en weersinvloeden, waardoor de levensduur van een groendak gemiddeld 60 jaar is. Je legt hiermee dus een duurzaam dak aan, wat in tientallen Nederlandse provincies gedeeltelijk wordt vergoed door een subsidieregeling.

De kosten

Groendaken worden meestal aangelegd per vierkante meter. Omdat een schuur vaak niet groot is, zal je gemiddeld een hoger bedrag per vierkante meter betalen dan wanneer je een groter oppervlak aan kan bieden. In de tabel die volgt vind je die kosten, inclusief installatie en BTW.

 

Type groendak / materiaal Prijs per m2
Extensief groendak €60 – €90
Intensief groendak €130 – €160
EPDM dakbedekking €50 – €60

 

Extensief- en intensief groendak

Voor je schuur kun je ook kiezen tussen een extensief- en een intensief groendak, al zal je soms een sterkere dakconstructie aan moeten laten leggen, omdat vooral intensieve groendaken zwaar kunnen zijn. Dat is omdat dit bruikbare daktuinen zijn, waarin je bomen kunt planten, een vijver aan kunt leggen en een groentetuin kunt plaatsen. Dit is echter geen waarschijnlijke keuze voor het dak van de schuur, omdat het oppervlak vaak niet groot is. Daarom is een extensief groendak soms beter. Deze zijn minder zwaar en niet bedoeld voor gebruik. De vegetatie bestaat vaak uit sedum, kruiden, vetplanten, bloemen of mossen. Dit dak heeft aanzienlijk minder onderhoud nodig en is ook een stuk minder duur.

 

Financiële hulp van de overheid

Op landelijk niveau is er (nog) geen subsidie beschikbaar, maar bij veel gemeentes kun je wel een aanvraag doen voor een vergoeding. Tientallen gemeentes in Nederland zien positieve invloeden van groendaken en willen dit graag steunen. Het hangt dus volledig af van waar je woont, of jij dit ook krijgt.

Financiële hulp voor ondernemers

Ben je een ondernemer en wil je een groendak laten plaatsen op je zakelijke gebouw, dan kun je bij de MIA/Vamil een aanvraag indienen. Je kunt dan tot 36 procent van de kosten die je daaraan hebt aftrekken van je fiscale winst.

BTW en energieleningen

Als laatste zijn er nog twee mogelijkheden waarmee je financieel gesteund wordt, maar niet middels een subsidie. Op het laten aanleggen van een extensief groendak door een ondernemer betaal je maar 6 procent BTW in plaats van de gangbare 21 procent. Het moet echter wel een privéwoning betreffen die al minstens 5 jaar in gebruik is. Ook geldt dit lagere tarief niet als je het dak zelf aanlegt of als je een intensief dak wilt plaatsen. Als tweede kun je besluiten de kosten te financieren met een groene- of energielening. Deze kun je vaak met erg goede voorwaarden terugbetalen, zoals een laag rentepercentage en schappelijke termijnen. Je moet het geld uiteraard wel uitgeven aan een duurzame verbetering van je woning.

Hou de kosten laag

Een nieuw groendak is niet goedkoop, maar daar staat tegenover dat het dak op je schuur erg lang mee kan gaan. Ook kan het zijn dat je voor een subsidie in aanmerking komt, of een verlaagd BTW-tarief. Hier vind je nog enkele tips waarmee je de kosten laag kunt houden.

  • Kwantumkorting: het dakoppervlak van je schuur is waarschijnlijk niet erg groot, waardoor je het volle pond per vierkante meter zal moeten betalen. Heb je nog meer daken die je met een groendak zou willen bekleden, dan kun je deze tegelijkertijd aanbieden zodat de gemiddelde kosten lager worden.
  • Kies een plaatselijke aannemer: en bespaar op de voorrij- en transportkosten.
  • Doe het zelf: maar maak wel een goede berekening, omdat je als je zelf een extensief groendak aanlegt wel 21 procent belasting moet betalen.

Begin hier met besparen

Als je precies wilt weten hoeveel een nieuw groendak op jouw schuur kost, kun je dit hier makkelijk uitvinden met onze vergelijkingstool. Vul je gegevens in en de tool zal je voorzien van een aantal offertes die je met elkaar kunt vergelijken. Je bent nergens toe verplicht, maar kan je wel oriënteren op wat de markt voor jou te bieden heeft.

 

Wat kost een groendak precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.