Kosten groendak

Het laten aanleggen van een groendak is vandaag de dag erg trendy. Maar naast de uniekheid en esthetische voordelen zijn er ook een aantal andere praktische aspecten die een groendak aan je huis kan toevoegen. Hier kun je lezen wat deze andere voordelen zijn, hoeveel je betaalt voor een groendak en hoe je deze uitgaven onder controle kunt houden.

Wat is een groendak?

Een groendak, de naam zegt het al, is een dak dat gemaakt is van vegetatie. Er zijn twee verschillende soorten groendaken, namelijk intensieve en extensieve groendaken. Intensieve groendaken worden ook wel daktuinen genoemd en dit zijn daken die gebruikt kunnen worden. Zo kun je er struiken, bomen en gras op planten en kun je hem gebruiken om in te zitten en te tuinieren. Een extensief groendak is beplant met mossen, vetplanten, kruiden of bloemen en heeft minder onderhoud nodig. Deze daken zijn niet te betreden, alleen voor het twee jaarlijks wieden van onkruid. Groendaken kunnen zowel op platte als op schuine daken worden aangebracht.

De kosten voor een nieuw groendak

Je betaalt een groendak meestal per vierkante meter en de kosten zijn afhankelijk van het type groendak en de ondergrond. Heb je geen EPDM dakbedekking, dan zal je die nog moeten laten plaatsen om je onderdak te beschermen van de begroeiing. De onderstaande tabel geeft de kosten weer per vierkante meter, inclusief BTW, arbeidskosten en materiaal.

 

Type groendak / materiaal Prijs per m2
Extensief groendak €60 – €90
Intensief groendak €130 – €160
EPDM dakbedekking €50 – €60

 

De voordelen van een groendak

Groene daken hebben naast hun mooie uiterlijk ook andere voordelen. Zo werken ze zowel geluids- als warmte isolerend. Je huis zal moeilijker warmte verliezen in de winter en koel een aangenaam blijven in de zomer. Ook beschermt de vegetatie je dak van verval en gaan groendaken makkelijk 60 jaar mee, langer dan de meeste andere dakbedekkingsmaterialen. Dit is omdat je dak van de weersomstandigheden wordt beschermd en ook van uv-stralen. Lekkages zullen minder snel voorkomen. Groendaken zijn ook gezond, omdat ze zorgen voor meer koolmonoxide in de lucht.

Financiële steun

Op landelijk niveau is er nog geen subsidie beschikbaar voor het aanleggen van een groendak, maar verschillende gemeentes zien deze daken als een positieve milieuvriendelijke ontwikkeling. Je vermindert er namelijk ook je CO2-uitstoot mee, omdat je minder hard hoeft te stoken om je huis warm te houden. Daarom hebben veel gemeentes een regeling waarmee je een bedrag terugkrijgt van de prijs die je per vierkante meter hebt uitgegeven. Zo word je in Groningen met €30 per vierkante meter gesteund. Of dit in jouw gemeente van kracht is, zal je zelf moeten uitzoeken bij je gemeentehuis. Daarnaast kunnen ondernemers die een groendak laten plaatsen op hun gebouw een percentage van de fiscale winst aftrekken via de MIA/Vamil.

Verlaagd BTW-tarief

Als laatste is er onder bepaalde voorwaarden ook een verlaagd BTW-tarief van kracht als je een extensief groendak laat aanleggen door een aannemer. Je betaalt dan 6 procent en geen 21 procent mits je het dak plaatst op een woning die minstens 5 jaar particulier in gebruik is.

Geld besparen op je nieuwe dak

Ben je geïnteresseerd in het aanleggen van een groendak? Dan vind je hier een aantal tips die je naast de bovenstaande financiële hulp ook kunt gebruiken om je groendak mee te financieren.

  • Groene lening: als je graag een groendak wilt, maar je kunt het zelf niet financieren, dan kun je gebruik maken van een groene lening. Deze leningen worden uitgegeven door verschillende instanties en hebben gunstige voorwaarden, zoals een laag rentepercentage. Je moet wel kunnen aantonen dat je het geld gebruikt voor energiebesparende werkzaamheden.
  • Neem een plaatselijke aannemer: vooral als de klus meerdere dagen in zal nemen, kun je zo de voorrijkosten vermijden of minimaal houden. Ook heb je alle handige regionale kennis en contacten binnen handbereik en steun je de plaatselijke economie.
  • Doe het zelf: wil je graag een intensief groendak, dan kun je dit ook zelf aanleggen. Deze daken kun je in kant en klare pakketten kopen die je alleen nog op je dak moet aanbrengen. Ben je hier niet handig genoeg voor, dan kun je ook alleen het voorbereidend werk doen, zoals het dak ontruimen en schoonmaken, zodat de aannemer meteen aan de slag kan.

Bespaar hier geld op je groendak

De beste manier om geld te besparen is door al je opties te bekijken voordat je een beslissing maakt. Dit doe je door het aanvragen van offertes en deze te vergelijken zodat je de beste prijs/kwaliteit verhouding krijgt. Wij kunnen je hierbij helpen, als je onze vrijblijvende vergelijkingstool gebruikt. Je vult gratis je postcode in en geeft een omschrijving van je situatie en de tool zal binnen een korte tijd een aantal offertes aanleveren van bedrijven uit jouw omgeving. Deze kun je vervolgens vergelijken op de punten die voor jou belangrijk zijn, zodat je snel en makkelijk een weloverwogen beslissing kunt nemen.

 

Wat kost een groendak precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.