Landelijke subsidies

Door het plaatsen van een groendak draag je een steentje bij tot een gezonder milieu. Een groendak is namelijk een dak bedekt met vegetatie. Deze vegetatie zuivert de lucht van onderdeeltjes (bijvoorbeeld auto vervuiling) en stoot een grote hoeveelheid koolmonoxide uit. Vooral in de stad zijn groendaken dus voor de gezondheid van de lucht een uitkomst. Er is op dit moment geen landelijke subsidie beschikbaar voor het aanleggen van een groendak en kun je hier dus niet op een tegemoetkoming rekenen. Er zijn echter wel andere manieren waarop je financiële steun kunt krijgen van de overheid. Je leest hier over de kosten van een groendak, over hoe je hulp kunt krijgen om dit te financieren en hoe je de kosten zo laag mogelijk kunt houden.

De kosten

Voordat we ingaan op wat je terug kunt krijgen, is het belangrijk te zien waar je mee te maken hebt. De kosten voor een groendak liggen hoger dan dat voor de meeste andere typen dakbedekking. Hier staat tegenover dat een groendak langer meegaat (zeker 60 jaar) en dat je tegelijkertijd je dak isoleert. Als je het zo bekijkt is een groendak dus eigenlijk niet zo duur. De onderstaande tabel geeft deze kosten weer, inclusief BTW en installatiekosten.

 

Type groendak / materiaal Prijs per m2
Extensief groendak €60 – €90
Intensief groendak €130 – €160
EPDM dakbedekking €50 – €60

 

Extensief en intensief

Het verschil tussen een extensief en een intensief groendak is erg simpel. Een intensief groendak is een daktuin. Hier heb je veel onderhoud aan, moet je vaak een vergunning voor aanvragen en ook kan het nodig zijn je onderdak eerst te versterken. Daarna heb je echter je eigen stukje tuin waar je kunt zitten, spelen, tuinieren en je groentetuin kunt beginnen. Je kunt er alles planten, zelfs bomen en struiken mocht je dat willen. Een extensief groendak dient alleen als dakbedekking. Deze is niet gemaakt om te betreden en wordt vaak belegd met sedum, vetplanten, mos, kruiden, bloemen of grassoorten.

Subsidies

Zoals gezegd is er dus landelijk geen subsidie aanwezig om je te steunen. Er zijn vaak op gemeentelijk niveau echter wel potjes beschikbaar waar je een aanvraag voor kunt indienen. De gemeente Utrecht geeft particulieren bijvoorbeeld €30 per vierkante meter en Nieuwegein €25. Ook zijn er soms subsidies beschikbaar voor ondernemers. Niet elke gemeente steunt dit echter, dus je kunt het beste naar je gemeentehuis gaan om dit na te trekken. Of jij hiervoor in aanmerking komt, hangt volledig af van waar je woont.

Andere steun voor ondernemers

Naast de steun die sommige gemeenten geven aan ondernemers voor het plaatsen van een groendak, kun je ook een aanvraag indienen bij de MIA/Vamil. Kom je hiervoor in aanmerking, dan kun je tot 36 procent van je investering aftrekken van je fiscale winst. Dit is dus ook zeker de moeite waard om na te gaan.

Lager BTW-percentage op extensieve daken

Er zitten een aantal voorwaarden aan verbonden, maar als je een extensief groendak wilt laten plaatsen dan kun je in aanmerking komen voor een verlaagd BTW-tarief. In plaats van 21 procent, betaal je dan maar 6 procent op het materiaal en de arbeidskosten. Enkele voorwaarden zijn dat het een privéwoning moet betreffen, dat de werkzaamheden door een aannemer gedaan moeten worden en dat de woning minstens al 5 jaar in gebruik moet zijn.

Nog meer geld besparen

Naast de subsidies en andere hulpmiddelen, kun je ook geld besparen door één of meer van de onderstaande tips toe te passen.

  • Kies een plaatselijke aannemer: hiermee bespaar je op de voorrijkosten, steun je de plaatselijke economie en heb je de nodige regionale kennis en contacten binnen handbereik.
  • Hoe groter hoe gunstiger: door een groter oppervlak aan te kunnen bieden, kunnen de prijzen die de aannemer vraagt per vierkante meter naar beneden gaan. Vraag dus aan al je buren of deze geen interesse hebben in het plaatsen van een groendak. Je kunt je klus dan samen aanbieden.
  • Groene lening: ook zijn er zogenaamde groene- of energieleningen waar je gebruik van kunt maken. Deze betaal je terug met een erg laag rentepercentage en goede voorwaarden.
  • Doe het zelf: je kunt een extensief groendak ook zelf aanleggen en hier zijn vaak kant-en-klare pakketten voor die je kunt bestellen. Hou er wel rekening mee dat je dan niet meer in aanmerking komt voor het lagere BTW-tarief.

Bespaar ook hier met onze vergelijkingstool

Ben je geïnteresseerd in het aanleggen van een groendak? Dan wil je vast weten hoeveel dit voor jou zal kosten. Wij kunnen je in contact brengen met aannemers uit jouw regio door offertes voor je te verzamelen en naar je op te sturen. Deze zijn volledig vrijblijvend en de dienst is gratis, maar het geeft je wel de mogelijkheid je te oriënteren op wat de markt voor jou te bieden heeft. Je vult je postcode en een omschrijving van je klus in en de vergelijkingstool doet de rest. Zo kunnen we je een handje helpen tot een weloverwogen conclusie te komen wat betreft jouw nieuwe groendak.

Wat kost een groendak precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.