Groendak opbouw

Groene daken zijn behalve mooi en interessant ook erg praktisch. Al eeuwen worden daken beplant met begroeiing om het huis te beschermen van de invloeden van buitenaf. Ben je geïnteresseerd in het aanleggen van een groendak, maar weet je niet precies wat dit inhoudt? Dan kun je hier verder lezen over de groendak soorten, de opbouw en hoe je kunt besparen op de kosten.

Wat is een groendak?

De naam zegt het al, een groendak is een dak met begroeiing. Dit kan van alles zijn, van bloemen tot kruiden en van mos tot bomen. Deze begroeiing beschermt je dak en geeft het een interessant uiterlijk. Er zijn ook groendaken die je kunt gebruiken als tuin, om in te tuinieren of te zitten of om een moestuin te onderhouden. Er zijn over het algemeen twee soorten groendaken, een intensief- en een extensief groendak.

De soorten groendak

Het verschil tussen een extensief en een intensief groendak zit hem in de begroeiing. Een intensief groendak wordt ook wel een daktuin genoemd en deze heeft struiken, bomen en andere grote vegetatie. Het onderhoud van deze tuin is groter, maar het voordeel is dat je een extra buitenruimte creëert om van te genieten. Voor een intensief groendak betaal je gemiddeld €130 – €160 per vierkante meter.  Een extensief groendak heeft vaak mossen en vetplanten, kruiden of bloemen en zijn vooral mooi om naar te kijken, maar niet geschikt voor gebruik. Onderhoud is nauwelijks nodig, behalve af en toe onkruid wieden en bij extreme droogte bewateren. Een extensief groendak kost €60 – €90 per vierkante meter.

De opbouw van een groendak

Voor een groendak om goed te functioneren is een bepaalde opbouw nodig. Het water moet goed kunnen weglopen en het is ook belangrijk dat de planten een stevige ondergrond hebben. De wortelen moeten de bouwconstructie er onder niet kunnen beschadigen. Groendaken bestaan vaak uit de volgende lagen: een vegetatielaag, een substraat, een filtervlies, een drainagelaag, een beschermmat en een wortelwerende laag.

De wortelwerende laag/dakbedekking

Dit is de onderste laag en de eerste die wordt aangebracht bij het aanleggen van een groendak. Het zorgt ervoor dat het dak waterdicht is en dat wortels niet kunnen doordringen tot de dakconstructie en schade aan kunnen richten.

De beschermlaag

Deze laag beschermt de wortelwerende laag tegen scherpe onderdelen, zodat het dak niet lek kan raken. Vaak kan deze ook absorberend zijn, zodat het water vasthoudt. Als laatste zorgt de beschermlaag ervoor dat het groendak op zijn plaats blijft liggen en niet naar beneden kan zakken.

 

De drainagelaag

De drainagelaag voert het overtollige water af. Per soort groendak is een ander type drainagelaag nodig. Heb je veel vetplanten, dan hebben deze minder water nodig dan bijvoorbeeld struiken of bloemen. Ook het gewicht van het groendak speelt hier een rol in.

Het filtervlies

Dit filter houdt onderdelen uit het water dat naar de drainagelaag stroomt tegen, zodat deze niet verstopt kunnen raken. Denk hierbij aan substraatdeeltjes en mineralen. Dit is essentieel om over een langere tijd een goede waterafvoer te behouden.

De substraat

Dit is de laag waar de wortels van de planten zich zullen vestigen en waar ze hun voeding uit zullen halen. Deze laag dient zuurstof, water en voedingsstoffen te bevatten zodat de planten deze kunnen gebruiken. De substraat zal bij een intensief groendak aanzienlijk dikker zijn dan bij een extensief groendak.

De vegetatielaag

Als laatste wordt de vegetatie aangebracht. Dit kan bestaan uit sedum, kruiden, grassen, bloemen, bomen, eigenlijk kan alles. Deze laag bepaalt het uiterlijk van je groendak en wordt nauwkeurig samengesteld door je aannemer.

Geld besparen op je groendak

Het laten aanleggen van een groendak is zeker een goede investering. De levensduur is lang (gemiddeld 60 jaar), de kans op lekkage en beschadiging is klein en een groendak isoleert. Je zal dus minder geld hoeven uitgeven om je huis warm te houden en je CO2-uitstoot vermindert terwijl het groendak koolmonoxide aanmaakt. Hier vind je een aantal tips waarmee je op de kosten voor een groendak kunt besparen.

  • Subsidies: veel gemeentes in Nederland geven een bedrag per vierkante meter terug door middel van een subsidie. Of je dit krijgt hangt af van waar je woont, maar soms kan dit oplopen tot één derde van de kosten. Het is dus zeker de moeite waard om dit uit te zoeken.
  • BTW: voor het laten aanleggen van een extensief groendak is een lagere BTW van kracht. Je betaalt maar 6 procent als je dit laat doen door een aannemer, het een privéwoning betreft en als die woning minstens 5 jaar in gebruik is.
  • Kwantumkorting: als je een groter oppervlak kunt aanbieden, zal de gemiddelde prijs per vierkante meter naar beneden gaan. Het kan dus de moeite waard zijn om te peilen of de buurman ook geïnteresseerd is in een groendak.

Begin hier met plannen

Het opvragen van offertes is essentieel voor een goede planning van je klus, maar kan ook veel tijd in beslag nemen. Daarom kun je hier gebruik maken van onze vergelijkingstool. Deze tool is gratis, maar kan je wel voorzien van een aantal offertes die je vervolgens kunt vergelijken op punten zoals prijs, kwaliteit en geleverde service. Je bent nergens toe verplicht, dus kun je hier het plannen voor je nieuwe groendak beginnen.

 

Wat kost een groendak precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.