Provinciale subsidies

Een groendak is een dakbedekking dat bestaat uit vegetatie. Het laten plaatsen van zo’n dak brengt een groot aantal voordelen met zich mee. Zo heb je naast een beschermende laag ook meteen je dak geïsoleerd. Je woning zal in de winter langer warm blijven en in de zomer lekker koel zijn. Omdat de vegetatie het onderdak beschermt gaan groendaken zeker 60 jaar lang mee en is de kans op lekkages en beschadigingen door de invloeden van het weer en uv-stralen minimaal. Ook zuiveren de planten de lucht in de omgeving van deeltjes van uitlaatgassen en brengen ze meer koolmonoxide de lucht in. Groendaken zijn dus duurzaam, gezond en ook nog eens een lust voor het oog. De aanschaf van een groendak is niet gering, vooral als je onderdak ook moet worden aangepast. Hier lees je over de subsidies die beschikbaar zijn op provinciaal niveau, welke andere financiële steun je kunt gebruiken en hoe je de kosten voor een nieuw groendak laag kunt houden.

Hoeveel kost een groendak?

Voordat je leert hoeveel je terugkrijgt is het verstandig te kijken hoeveel geld je in een groendak moet steken. Als je dit precies wilt weten, zal je moeten overgaan tot het aanvragen van offertes, maar de volgende tabel geeft de gemiddelde kosten weer. De prijzen liggen hoger dan dat van vele andere soorten dakbedekking, maar vergeet niet dat je hier ook isolatie bij krijgt en een langere levensduur. Alle bedragen zijn inclusief BTW en installatiekosten.

 

Type groendak / materiaal Prijs per m2
Extensief groendak €60 – €90
Intensief groendak €130 – €160
EPDM dakbedekking €50 – €60

 

Wat krijg je hiervoor terug?

Op provinciaal en nationaal niveau zijn (nog) geen subsidies beschikbaar voor het laten aanleggen van een groendak. Echter, op gemeentelijk niveau is dit anders. Tientallen gemeentes, vooral van de grotere steden, hebben geld beschikbaar in de vorm van een subsidiering. Deze wordt meestal aan particulieren aangeboden, maar sommige gemeentes betrekken ondernemers hier ook bij. Soms kan de steun oplopen tot €30 per vierkante meter wat natuurlijk altijd mooi meegenomen is. Vaak is er wel een maximaal bedrag aan verbonden. De beste manier om dit voor jou uit te vinden is door naar je gemeentehuis te gaan en een navraag te doen. Niet alle gemeentes doen dit en de regelgeving omtrent de subsidie verschilt ook per gemeente.

Andere steun voor ondernemers

Ben je een ondernemer en wil je milieubewuster worden? Dan kun je een groendak op je bedrijfsgebouw plaatsen. Dit wordt financieel gesteund door de MIA/Vamil en je kunt dan ook daar je aanvraag indienen.

Groene- of energieleningen

Heb je problemen het geld bij elkaar te krijgen, dan kun je altijd gebruik maken van een groene lening, ook wel energielening genoemd. Je kunt dan geld lenen met zeer gunstige rentepercentages en goede terugbetaaltermijnen. Er zijn verschillende instanties die zo’n lening aanbieden, elk met andere voorwaarden. Je moet het geld echter wel uitgeven aan een energiebesparende of milieu verbeterende maatregel.

Lager BTW op extensieve groendaken

Wil je een extensief groendak plaatsen, dan kun je in aanmerking komen voor een verlaagd BTW-tarief. Hier zijn een aantal voorwaarden voor, waaronder dat je woning voor privédoeleinden wordt gebruikt en dat deze zeker 5 jaar in gebruik is. Ook kun je hier alleen gebruik van maken als je het dak laat plaatsen door een aannemer.

Geld besparen op je nieuwe groendak

Er is veel financiële steun beschikbaar en daarnaast kun je ook meteen beginnen met besparen op je energierekening nadat je groendak geplaatst is. Hier vind je nog een paar manieren waarop je de kosten laag kunt houden.

  • Spreek met de buren: als je samen met de buren een oppervlak kunt aanbieden, dan is de kans groot dat de gemiddelde prijs per vierkante meter gunstiger is. Dat komt omdat de aannemer efficienter te werk kan gaan. Vragen staat vrij en voel je ook niet bezwaard om te onderhandelen.
  • Doe het zelf: je kunt een extensief groendak zelf plaatsen. Hier zijn kant-en-klare pakketten voor die je makkelijk via het internet of je doe-het-zelf zaak kunt bestellen. Denk er echter wel om dat je dan niet meer gebruik kunt maken van het lagere BTW-tarief.
  • Een plaatselijke aannemer: kun je een geschikte aannemer vinden on jouw omgeving, dan kun je aanzienlijk besparen op de voorrijkosten, vooral als het een klus betreft die meerdere dagen in beslag zal nemen.

Bespaar nog meer met onze vergelijkingstool

De beste manier om te besparen is door al je opties te bekijken en vergelijken. Als je weet wat er geboden wordt kun je zelf de aannemer kiezen die de beste prijs/kwaliteit verhouding biedt voor jou. Wij kunnen je hierbij helpen, want door onze vergelijkingstool te gebruiken kun je een aantal offertes ontvangen van bedrijven uit jouw omgeving. Je vult alleen je postcode in en een gedetailleerde omschrijving van je wensen. Deze offertes kun je vervolgens gebruiken om tot de beste conclusie te komen wat betreft jouw nieuwe groendak.

 

Wat kost een groendak precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.