Voor- en nadelen groendak

Door te investeren in een groendak zal je een interessante oplossing vinden voor je dakbedekking. Groendaken zijn op dit moment erg trendy, maar worden nog niet in hele grote getallen toegepast. Er zijn echter een aantal voordelen verbonden aan groendaken, die de aanleg ervan erg aantrekkelijk maken. Daarnaast zijn er uiteraard ook nadelen. Hier kun je lezen wat deze voor- en nadelen zijn, hoeveel je betaalt voor een groendak en hoe je de kosten laag kunt houden.

Wat is een groendak eigenlijk?

Voordat we het kunnen hebben over de voor- en nadelen is het belangrijk vast te stellen wat een groendak precies is. Als je een groendak laat plaatsen, laat je je dak bedekken met vegetatie. Dit kan van alles zijn, vetplanten, kruiden, grassen, bomen, struiken of groentes. Het is dus mogelijk om van je dak een extra buitenruimte te maken die je kunt betreden en gebruiken. Groendaken met sedum bedekking of kleinere plantjes, worden ook wel een extensief groendak genoemd. Betreedbare groendaken met bomen, struiken of groenten worden als intensieve groendaken geclassificeerd. Er zijn verschillende groendaken voor verschillende doeleinden. Zo kun je bijvoorbeeld begroeiing planten die vlinders of bijen aantrekt.

De voordelen

Het plaatsen van vegetatie op je dak heeft verbazend veel voordelen. Zo gaat het bijvoorbeeld erg lang mee, zo’n 60 jaar, omdat het de constructie eronder beschermt. Hierdoor zal je minder snel lekkage hebben en kunnen weersomstandigheden en uv-stralen geen schade aanrichten. Ook isoleert een groendak, het houdt de warmte binnen in de winter en zorgt voor een koel huis in de zomer en zal het geluiden van buiten prima tegenhouden. Natuurlijk staat een groendak ook erg mooi en heeft een extensief type nauwelijks onderhoud nodig. Als laatste is een groendak ook goed voor de gezondheid omdat het zorgt voor een natuurlijke zuivering van de buitenlucht om je heen.

Nadelen

Er zijn ook een paar nadelen verbonden aan het plaatsen van een groendak. Een extensief dak heeft veel onderhoud nodig en is erg zwaar. Daardoor is er de kans dat je dakconstructie moet worden verstevigd. Ook kan het zijn dat je voor een extensief groendak een vergunning nodig hebt. Wordt het groendak niet goed aangelegd, dan kunnen er lekkages optreden die erg moeilijk te vinden zijn. Daarnaast kan het dan voorkomen dat de wortels de dakbedekking beschadigen, waardoor deze niet meer waterdicht is. En als laatste is een groendak duurder om aan te leggen dan de meeste andere soorten dakbedekking.

De kosten

Wat deze kosten gemiddeld zijn, kun je vinden in de onderstaande tabel. De bedragen zijn inclusief installatie en BTW.

 

Type groendak / materiaal Prijs per m2
Extensief groendak €60 – €90
Intensief groendak €130 – €160
EPDM dakbedekking €50 – €60

 

Deze bedragen verdien je echter terug, omdat je met je groendak isolatie hebt aangebracht, waardoor de energiekosten naar beneden zullen gaan en je minder hard hoeft te stoken om het binnen warm te houden. Ook is de levensduur van groendaken langer, waardoor de kosten toch vaak op hetzelfde neerkomen. En dan zijn er soms ook subsidies waar je gebruik van kunt maken, waarmee je ook financiële steun kunt ontvangen.

Andere voordelen: financiële steun

Tientallen gemeentes in Nederland hebben een subsidie waarmee ze je een bepaald bedrag per vierkante meter groendak vergoeden. Dit bedrag en de voorwaarden zijn per gemeente anders. Ook kan het zijn dat jouw gemeente deze subsidie voor andere energiebesparende maatregelen wil inzetten. Zoek dit dus goed uit, anders loop je geld mis waar je recht op hebt. Als je een extensief groendak laat aanleggen door een aannemer, zal je maar 6 procent belasting moeten betalen in plaats van 21 procent. Ook hier zijn voorwaarden aan verbonden, dus loop die na. Als laatste zou je gebruik kunnen maken van een groene- of energielening. Je kunt dan geld lenen voor erg goede voorwaarden waaronder een laag rentepercentage voor de terugbetaling. Er zijn verschillende leningen beschikbaar, maar om hiervoor in aanmerking te komen moet je het geld dat je leent uitgeven aan duurzame veranderingen aan je huis

Handige bespaartips

Hier vind je een paar handige tips waarmee je de uitgaven voor een nieuw groendak nog lager kunt houden.

  • Kies een lokale aannemer: als er bij jou in de buurt een geschikte aannemer is die het groendak voor je kan aanleggen, zal je aanzienlijk besparen op de voorrijkosten, vooral als de klus meerdere dagen in beslag zal nemen.
  • Doe het zelf: je kunt een extensief dak ook zelf aanleggen, met kant en klare pakketten. Maak wel een goede berekening, want door dit zelf te oen komt de lagere BTW te vervallen.
  • Kwantumkorting: vraag de buren of ze ook interesse hebben in een groendak. Als je een groter oppervlak kunt aanbieden, is de prijs per vierkante meter vaak gunstiger.

Begin hier met het vergelijken van offertes

Door onze gratis vergelijkingstool te gebruiken, kun je makkelijk en snel uitvinden wat jij zou moeten betalen voor een groendak. De tool kan namelijk een aantal offertes voor je verzamelen en opsturen, zonder dat je ergens toe verplicht wordt. Deze offertes kun je vergelijken zodat je een goed doordachte beslissing kunt maken wat betreft je nieuwe groendak.

Wat kost een groendak precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.